3 Inspirerende Journalopdrachten voor de Herfst: Loslaten, Reflecteren en Verbinden met de Natuur

De herfst is een seizoen dat ons uitnodigt om naar binnen te keren, zowel letterlijk als figuurlijk. Terwijl de lucht afkoelt en de bladeren verkleuren, voelen we een zachte aansporing van de natuur om te vertragen, te reflecteren en los te laten. Dit seizoen is een perfecte tijd om je gedachten op papier te zetten en dieper in contact te komen met jezelf. Journalen is daarbij een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om stil te staan bij de fluisteringen van de natuur en de persoonlijke groei die daarmee gepaard gaat.

In deze blog deel ik drie journalopdrachten die je helpen om de magie van de herfst te omarmen en je bewustzijn te verdiepen. Of je nu wilt reflecteren op wat je achter je wilt laten, wilt terugkijken op de lessen van het afgelopen jaar, of gewoon beter wilt luisteren naar de natuur – deze opdrachten nodigen je uit om in harmonie te komen met de seizoensverandering.

Opdracht 1-Loslaten: Wat wil je in dit seizoen achter je laten?

Herfst is het seizoen waarin de natuur ons leert dat loslaten deel uitmaakt van groei. Kijk naar de bomen die hun bladeren laten vallen – zonder angst, maar vol vertrouwen in de cyclus van verandering. Net zoals de bomen hun bladeren laten gaan, kan dit een krachtig moment zijn om na te denken over wat jij in je leven niet langer nodig hebt.

Neem de tijd om in je journal te schrijven over de dingen die je vasthoudt, maar eigenlijk los wilt laten. Dit kunnen emoties, overtuigingen of zelfs relaties zijn. Vraag jezelf: *"Wat houd ik vast dat me niet langer dient?"* Laat de woorden vrijelijk stromen, zonder oordeel. Stel je voor dat deze blokkades, net als bladeren, langzaam van je afvallen.

Door dit loslaten op papier te zetten, maak je de weg vrij voor nieuwe energie en ruimte voor groei. Dit proces helpt je om bewust te worden van wat je in de weg staat en moedigt je aan om deze lasten van je af te schudden, net zoals de natuur dat doet.

Nog opzoek naar een mooi Magisch Journal?

Opdracht 2-Reflectie: Wat heeft het afgelopen jaar je geleerd?

De herfst staat ook symbool voor oogst – het moment om terug te kijken op wat je hebt gezaaid en wat je hebt geoogst. Dit is een tijd van diepe reflectie, waarin je de lessen van het afgelopen jaar kunt overdenken en integreren in je bewustzijn.

Ga eens rustig zitten en stel jezelf de vraag: Welke lessen heb ik het afgelopen jaar geleerd? Schrijf over de momenten die je het meest hebben uitgedaagd en gevormd. Denk aan de mensen die je leven hebben beïnvloed, de ervaringen die je hebt meegemaakt, en de groei die je hebt doorgemaakt. Zijn er specifieke gebeurtenissen die je nu, met een frisse blik, anders zou aanpakken?

Door je ervaringen te onderzoeken, creëer je ruimte om dieper inzicht te krijgen in je eigen evolutie. Herinner jezelf eraan dat elk seizoen in je leven – inclusief de moeilijkste periodes – waardevolle lessen met zich meebrengt. Dit moment van reflectie helpt je om de balans op te maken en je voor te bereiden op wat komen gaat.

Opdracht 3-Verbinding met de Natuur: Wat fluistert de herfst jou toe?

De natuur is een spiegel voor onze eigen innerlijke wereld, vooral in de herfst, wanneer alles om ons heen in verandering is. Er is iets magisch aan dit seizoen – de kleuren, de geuren, de wind die door de takken fluistert. Neem een moment om te luisteren naar wat de natuur je wil vertellen.

Breng je journal mee naar buiten en zoek een plek in de natuur waar je je kalm en verbonden voelt. Dit kan een wandeling zijn door het bos, een rustig moment in het park, of zelfs in je eigen tuin. Terwijl je de omgeving in je opneemt, vraag jezelf: "Wat probeert de natuur me te vertellen?"

Laat je zintuigen je leiden: Wat hoor je? Wat zie je? Welke veranderingen merk je in de lucht en het landschap? Schrijf intuïtief op wat deze waarnemingen met je doen. Misschien roept het geluid van ritselende bladeren een gevoel van rust op, of herinneren de kleuren je aan het belang van het omarmen van verandering.

Door jezelf open te stellen voor de fluisteringen van de natuur, ontdek je niet alleen de symboliek van het seizoen, maar ook inzichten die dieper liggen. De antwoorden die je zoekt, kunnen in deze stille momenten gevonden worden.

Natuurmagie

De herfst brengt een uitnodiging om stil te staan bij wat we vasthouden en wat we kunnen loslaten. Door middel van deze journalopdrachten kun je dieper in contact komen met de symboliek van het seizoen en de reflectie die daarbij hoort. Laat je inspireren door de natuur, omarm de lessen van het afgelopen jaar en creëer ruimte voor nieuwe groei. Terwijl de bladeren vallen en de lucht kouder wordt, biedt de herfst ons de kans om onszelf opnieuw te ontdekken – luister naar de fluisteringen van de natuur, en ontdek de magie in jezelf.

Magische Groet,


FANTASY & WITCHY ARTIST

Susanne Boer

Creaties & producten geïnspireerd door fantasy, natuur & alles wat magisch is. Dit is mijn persoonlijke blog als fantasy & witchy artist. Ik laat hier mijn werk zien, maar ook een kijkje achter de schermen met processen, experimenten en inspiratiebronnen. Eveneens neem ik je mee in onderwerpen die mij interesseren en/of inspireren, veelal met een vleugje spiritualiteit. Een blog met veelzijdige artikelen, maar die allemaal betrekking hebben op mij als persoon.

Susanne Bot Boer Fantasy Witchy Artist SB Designs Creations
Geplaatst in Inspiratie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *